Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську затримали правозахисників, що протестували проти смертної кари


У вівторок біля адміністрації президента Білорусі були затримані правозахисники, які проводили пікет проти смертної кари. Білорусь залишається єдиною країною в Європі, де виконують смертні вироки.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, білоруські правозахисники, котрі брали участь у пікеті, були одягнені у спеціальні майки, заплямовані червоною фарбою. Правозахисники розгорнули плакат «Ні стратам». Через кілька хвилин під’їхав наряд міліції і учасників акції, а також журналіста Сергія Сиса доставили до найближчого міліцейського відділку. На них склали протоколи, і скоріш за все, оштрафують за проведення несанкціонованої акції.

Правозахисники вирушили на пікет відразу ж після своєї прес-конференції, на якій оприлюднили заяву у зв’язку з виконанням днями смертних вироків відносно Андрія Жука та Василя Юзепчука. «Влада Білорусії свідомо і цинічно порушили норми національного і міжнародного права», – заявили правозахисники.

Юзепчук і Жук раніше подали скарги до Комітету з прав людини ООН. Незважаючи на те, що Комітет прийняв їхні скарги до розгляду і вимагав від білоруської влади поки що не виконувати вирок, Юзепчук і Жук наприкінці минулого тижня були страчені.

Рада Європи різко засудила цю страту.
XS
SM
MD
LG