Доступність посилання

ТОП новини

МНС: до зони затоплення можуть потрапити 46 потенційно небезпечних об’єктів


Близько 46 потенційно небезпечних об’єктів, розташованих у районах заплав річок, потрапляють у зону ймовірного затоплення. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив директор департаменту цивільного захисту Міністерства з надзвичайних ситуацій, генерал-майор Василь Квашук.

За його словами, серед цих об’єктів – АЗС, газоконденсатні родовища, газорозподільні станції. На даний час МНС вживає заходів для того, щоб «не допустити воду на ці об’єкти», зокрема, будує дамби.

Водночас, як заявив директор департаменту цивільного захисту МНС, «найнебезпечніші об’єкти»: скотомогильники, цвинтарі та склади пестицидів, не потрапляють до зони можливого підтоплення.

Що стосується небезпеки вимивання радіоактивних ґрунтів з Чорнобильської зони та мулу Київського водосховища, Василь Квашук запевнив, що істотного забруднення водозаборів радіонуклідами не відбудеться.

«Внаслідок Чорнобильської катастрофи в мулі Київського водосховища дійсно була велика кількість радіонуклідів. Але цезій, стронцій мають свій період піврозпаду. І там уже половини того нема. До того ж за ці роки радіоактивний мул покрився новим шаром, і вода в першу чергу змиватиме його», – сказав Квашук.

Крім того, побоювання у фахівців викликає стан старої греблі Ладиженського водосховища поблизу Південноукраїнської АЕС. «Це є наше слабе місце. Але на сьогодні сніг уже розтанув у Вінницькій і Хмельницькій областях, і рівень води в Південному Бузі починає падати. Загрози великої повені ми там не очікуємо. І високої ймовірності, що буде зруйнована Ладиженська дамба немає», – сказав представник МНС.

МНС знижує рівень паводкової небезпеки, якщо погодні умови будуть сприятливими. Прогноз початку березня був песимістичним і коливався від середнього до найвищого. Початок повені прогнозують за два-три тижні.
XS
SM
MD
LG