Доступність посилання

ТОП новини

КСУ просять оцінити законопроект про терміни повноважень місцевої влади


Парламент направив до Конституцiйного Суду законопроект про внесення змiн до Конституцiї України щодо збiльшення термiну повноважень сiльських, селищних i мiських голiв з 4 до 5 рокiв, визначення 5-рiчного термiну повноважень депутатiв Верховної Ради Криму, а також встановлення 5-рiчного термiну повноважень депутатiв мiсцевих рад усiх рiвнiв.

За таке рішення проголосував 401 депутат. Верховна Рада просить КСУ розглянути даний законопроект як невідкладний до 15 червня цього року.

Цей документ внесли до порядку денного наступної, сьомої сесії парламенту, щоб Верховна Рада могла ухвалити його остаточно у разi позитивного висновку Конституційного Суду.

Документ передбачає, що чергові місцеві вибори мають бути проведені 27 березня 2011 року.

Верховна Рада України четвертого скликання в 2004 році ухвалила закон «Про внесення змін до Конституції України», яким, зокрема, змінювалася частина перша статті 141 Основного закону та встановлювалося, що депутати сільської, селищної, міської, районної, обласної ради обираються терміном на п’ять років. При цьому залишалася незмінною частина друга статті 141 Конституції України, яка передбачала, що сільські, селищні та міські голови обираються територіальними громадами терміном на чотири роки. У той же час термін повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим становить п’ять років.

Як мовиться в пояснювальній записці до нового законопроекту, «така відмінність у термінах повноважень представницького органу Автономної Республіки Крим, місцевих рад та голів територіальних громад не узгоджується з логікою закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» і може призвести до розбалансування роботи всіх органів місцевого самоврядування».

«Крім цього, проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад неодночасно з виборами сільських, селищних, міських голів призведе до значного збільшення видатків з державного бюджету України», – йдеться в документі.
XS
SM
MD
LG