Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську презентували перше дослідження антирадянського повстання 1930 року


У Дніпропетровську відбулася презентація першого фундаментального дослідження трагічної сторінки історії Дніпропетровщини – антирадянського повстання на Павлоградщині – «Павлоградське повстання 1930 р. Документи і матеріали».

Спогади очевидців та їхніх нащадків зібрали фахівці – історики, краєзнавці, ентузіасти регіону. Також у виданні оприлюднено документи з розсекречених архівів Галузевого державного архіву СБУ, які свідчать про масовий опір селян України політиці колективізації, розкуркулення та хлібозаготівель.

Книга побачила світ із ініціативи й за фінансової підтримки міжнародної громадської організації «Інститут Україніки».

«Історію не можна переписувати, історію треба вивчати. Дуже добре, коли об’єднуються працівники музею і громадськість для того, щоб розкрити забуті чи затерті сторінки нашої історії», – сказала директор Дніпропетровського національного історичного музею імені Яворницького Надія Капустіна.

У квітні 2010 року на Дніпропетровщині відзначають 80-річчя Павлоградського антирадянського повстання селян. Цю сторінку історії краю довгий час замовчували.

Повстання розпочалося з виступу групи з трьох десятків селян хутору Осадчого, а наступного дня до них приєдналися інші мешканці Осадчого. Озброєні мисливськими рушницями, кілками та вилами, селяни розправлялися з партійним активом, уповноваженими з райвиконкому.

Після придушення повстання за участь у ньому покарали понад 200 селян, три десятки людей стратили.
XS
SM
MD
LG