Доступність посилання

ТОП новини

Президент Киргизстану не збирається складати повноваження


Курманбек Бакієв, місце перебування якого було останнім часом невідоме, заявив у четвер, що перебуває на півдні країни і не має наміру скласти повноваження голови держави.

В інтерв’ю російській радіостанції «Ехо Москви» він звинуватив у подіях у Киргизстані неназвані «зовнішні сили» і різко засудив дії опозиції.

«Я обраний голова держави і не визнаю жодної поразки», – заявив він.

Раніше в четвер одна з лідерів опозиції, колишня міністр закордонних справ Киргизстану Роза Отунбаєва оголосила, що вона очолює новий тимчасовий уряд країни й координуватиме цю тимчасову владу протягом шести місяців, за які в країні мають розробити нову конституцію, після чого вже за нею відбудуться нові вибори.

Цей тимчасовий уряд оголосив також про розпуск парламенту і про перехід до нової влади всіх державних функцій.

«Ми як тимчасовий уряд виконуємо всі обов’язки президента, парламенту і уряду одночасно. Ми беремо під свій контроль владу в усій країні», – заявила Отунбаєва в інтерв’ю Радіо Свобода.

За останніми даними Міністерства охорони здоров’я, в перебігу заворушень і сутичок останніх днів загинули 75 людей, понад тисяча потерпіла. Суботу в Киргизстані оголосили днем жалоби. Опозиція далі заявляє, що загиблих більш як сто.

Кореспондент Радіо Свобода повідомляє з Бішкека, що в місті в четвер тривали грабунки й мародерство. Один із опозиційних діячів Болот Шерніязов, оголошений тимчасовим міністром внутрішніх справ, заявив, що дозволив правоохоронцям вживати проти мародерів вогнепальну зброю.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун заявив, що посилає до Киргизстану свого спеціального представника, а координатор зовнішньої політики ЄС Катрін Аштон закликала забезпечити швидке відновлення правопорядку.
XS
SM
MD
LG