Доступність посилання

ТОП новини

Обама привітав рiшення України позбутися запасiв високозбагаченого урану


Президент США Барак Обама позитивно оцiнює рiшення України позбутися усiх запасiв високозбагаченого урану в обмiн на необхiдну технiчну та фiнансову допомогу в цьому питаннi з боку США. Про це йдеться у спiльнiй заявi Президента України Вiктора Януковича i президента США Барака Обами, ухваленiй пiсля закiнчення їхньої зустрiчi в понедiлок у Вашингтонi.

«Президент Обама вiдзначив унiкальний внесок України у справу ядерного роззброєння i запевнив, що гарантiї безпеки, наданi в рамках Будапештського меморандуму з Україною вiд 5 грудня 1994, залишаються в силi», – наголошується в заявi.

За документом, Янукович оголосив про рiшення України позбутися усiх запасiв високозбагаченого урану до проведення наступного самiту з ядерної безпеки, тодi як США нададуть необхiдну технiчну i фiнансову допомогу для пiдтримки цих зусиль. Крiм того, в заяві мовиться, що Україна має намiр вивести значну частину цих запасiв до кiнця 2010 року.

«Президент Обама оцiнив рiшення України як iсторичний крок i пiдтвердження лiдерства України у справi ядерної безпеки та нерозповсюдження», – йдеться в заявi.

Крiм того, президенти наголошують, що їхні держави пiдтримуватимуть мiжнароднi зусилля для того, щоб перевести цивiльнi ядернi дослiдницькi лабораторiї на роботу з низькозбагаченим урановим паливом.

Лiдери двох держав також домовилися вивчити шляхи змiцнення спiвпраці у сферi мирного використання атомної енергiї, зокрема розвиток українських потужностей у сферi ядерних дослiджень та зусилля з диверсифiкацiї поставок палива для української атомної енергетики вiдповiдно до Угоди про спiвпрацю в сферi ядерної енергетики та iнших додаткових двостороннiх домовленостей, якi можуть бути погоджені мiж Україною та США.

«Президенти погодилися продовжити спiльну роботу над гарантуванням ядерної безпеки, зокрема, спрямувати зусилля на безпеку майданчика Чорнобильської атомної станції», – наголошується в заявi.

За документом, США внесли майже 250 мільйонів доларів для цiєї мети й пiдтверджують свiй намiр i надалi пiдтримувати Україну та iншi сторони в питаннi приведення Чорнобильської станцiї в безпечний стан.

Янукович перебуває у США з робочим вiзитом i бере участь у самiтi з ядерної безпеки.
XS
SM
MD
LG