Доступність посилання

ТОП новини

Вишиванюк: загроза екологічної катастрофи в Калуші зростає


Не чекаючи коштів і технічної документації на роботи у Калуші, голова обласної держадміністрації Михайло Вишиванюк наказав будівельним організаціям негайно починати укріплювати дамбу хвостосховищ.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, вчора у Калуші побували представники Кабінету Міністрів, Міністерства надзвичайних ситуацій України та обласної влади, а сьогодні це питання розглядалося на засіданні ради розвитку регіону і боротьби з корупцією та організованою злочинністю.

За словами керівника області, ситуація у Калуші залишається катастрофічною, за два місяці після оголошення тут зони надзвичайної екологічної ситуації «крім говорильні і перекладання паперів із стосу в стос, нічого не робиться».

За прогнозами вчених, укріплення хвостосховищ максимально можуть витримати шість місяців, прорив дамби і потрапляння розсолів у річки Сівка та Лімниця може призвести до міжнародної екологічної катастрофи.

Водночас готується звернення до Кабінету Міністрів України про виведення калійного виробництва з майна ВАТ «Оріана», створення на його базі державного підприємства «Калійні добрива».

Пропонується відновити на підприємстві виробництво, а нагромаджені розсоли переробити за відповідною технологією, що дасть можливість отримати близько п’яти мільярдів доларів.

Таких розсолів є вже більше 50 мільйонів кубометрів, і щороку додається півтора мільйона нових. За словами голови обласної держадміністрації, це вже вище допустимих норм.

Рада розвитку регіону звернулася до Міністерства юстиції України про запровадження мораторію на будь-які судові дії щодо майнових питань навколо «Оріани», поки не вдасться розв’язати екологічні проблеми.

На початку березня у Калуші працювали експерти спільної місії ЄС та ООН, які вивчали тут ситуацію. Інформація про те, що вони можуть виділити кошти на вирішення екологічних проблем Калуша, поширену раніше, спростували, бо це не входить в компетенцію місії. Її завданням була підготовка звіту для Президента й уряду України.
XS
SM
MD
LG