Доступність посилання

ТОП новини

Янукович готовий здати національні інтереси за ціну газу – Тарасюк


Випрошуючи в Росії зниження ціни на газ, влада Президента Віктора Януковича може відмовитися від національних цінностей, історичної пам’яті таі зовнішньополітичної ідентичності України.

Про це сьогодні на прес-конференції заявив віце-прем’єр-міністр, міністр закордонних справ опозиційного уряду Борис Тарасюк.

За його словами, в обмін на зменшення газової ціни Росія може вимагати від України увійти до Митного союзу, внаслідок чого Україна втрачатиме щорічно понад 1 мільярд гривень.

Також, вважає Тарасюк, Російська Федерація наполягатиме на інтеграції України до СНД та на відмові від членства в НАТО.

«Це відмова від власних національних цінностей і історичної пам’яті, відмова від зовнішньополітичної ідентичності, що включатиме відмову від позиції України як регіонального лідера», – наголосив він.

Окрім того, за словами Тарасюка, Росія продовжуватиме наполягати на створенні газотранспортного консорціуму з передачею в управління Росії української газотранспортної системи, передачі в концесію українських газосховищ, наполягатиме на отриманні прямого доступу до українського внутрішнього газового ринку та участі російських підприємств в приватизації облгазів.

Тарасюк припускає, що Росія претендуватиме на доступ до таких українських стратегічних промислових об’єктів, як Одеський припортовий завод, концерн «Стірол», «Луганськтепловоз», Кременчуцький нафтопереробний завод, «Мотор-Січі», Харківський «Турбоатом».

Віце-прем’єр опозиційного уряду озвучив ще одну загрозу національним інтересам України – можливе продовження термінів угод про базування Чорноморського флоту Росії в Криму.

«Якщо влада вдаватиметься до методів, які шкодитимуть національним інтересам, ми будемо знаходити різні форми протидії, у тому числі – масові акції», – сказав Тарасюк.
XS
SM
MD
LG