Доступність посилання

ТОП новини

Тігіпко назвав оптимальну ціну за російський газ


Для України оптимальна ціна російського газу є $230-240 за тисячу кубометрів, вважає віце-прем’єр міністр України Сергій Тігіпко в інтерв’ю 5-му каналу у вівторок увечері.

За його словами, якщо вдасться досягти цієї ціни, то це буде справедливо по відношенню до України, яка є великим споживачем і повинна розраховувати на якесь зниження за рахунок об’єму і яка, все ж таки, є країною з перехідною економікою.

У свою чергу, експерти енергетичного ринку прогнозують, що ціна на російський газ для України може бути понижена приблизно на $70 і скласти $250-260 за тисячу кубів.

Ціна має бути адекватною і реальною, заявив провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Він підкреслив, що ключовою темою зустрічі двох президентів Віктора Януковича і Дмитра Медведєва у Харкові в середу стануть газові питання.

На думку Омельченка, ситуація для України з постачаннями газу склалася «не дуже гарна». Так, у підписаному урядом Юлії Тимошенко газовому контракті Україна «отримала кабальні умови». Водночас для того, щоб тепер умови постачань газу і ціну на нього привести до європейських норм, Росія вимагає від України якихось поступок, зазначив експерт.

На думку Омельченка, українські «олігархічні структури» не зацікавлені у тому, аби ділитися своєю власністю з Росією. «Проте, мені здається, що існують варіанти вирішення проблеми», – додав він.

За його словами, як в Україні, так і в Росії розуміють, що українська економіка не зможе існувати при таких цінах на газ. «Існує велика ймовірність того, що завтра у Харкові, де відбудеться зустріч Дмитра Медведєва і Віктора Януковича, буде прийнято взаємовигідне рішення», – сказав експерт.

На його думку, ціна на газ буде приведена до ринкових умов; під вже існуючі двосторонні контракти, які діють до 2011 року, будуть підписані додаткові угоди, які і визначатимуть ціну.

Як повідомлялося, раніше віце-прем’єр Росії Ігор Сєчин заявив, що Україна може розраховувати на знижку в ціні на російський газ, але повинна запропонувати щось в обмін.
XS
SM
MD
LG