Доступність посилання

ТОП новини

Базування ЧФ Росії не відповідає національним інтересам України – Наливайченко


Жодної загрози ані Україні, ані Росії в акваторії Чорного моря не становить жоден іноземний флот, тому перебування російського Чорноморського флоту в Криму не відповідає національним інтересам України. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив колишній голова Служби безпеки Валентин Наливайченко.

«Фахівці чітко розуміють, що режим пропуску в акваторію Чорного моря військових човнів з боку Туреччини і міжнародного співтовариства настільки жорсткий, що навіть потенційно така загроза не може виникнути. А відтак саме питання існування військового флоту, іноземного військового флоту в наших бухтах є надзвичайно сумнівним і не тільки не відповідає нашим національним інтересам, це не відповідає інтересам безпекової політики загалом в акваторії Чорного моря, серед країн Організації Чорноморського економічного співробітництва», – сказав Наливайченко.

За його словами, вирішуючи комерційне питання про ціну на газ, українській владі варто було домагатися «паритету у важливих питаннях постачання енергоносіїв». Слід було б говорити і про доступи українців на такі ж довгострокові (як і для Чорноморського флоту) терміни оренди родовищ нафти і газу на території Росії, наголосив Наливайченко.

21 квітня у Харкові президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали угоду щодо продовження перебування Чорноморського флоту на території України до 2042 року. В обмін на цю угоду Україна отримала зниження ціни на російський газ на 30%, але не більш ніж на 100 доларів за тисячу кубометрів, і тільки на термін до 2020 року.
XS
SM
MD
LG