Доступність посилання

ТОП новини

В Українi проведуть мiжнародний саміт з проблем ЧАЕС


В Українi створили робочу групу з пiдготовки до мiжнародного самiту, присвяченого 25 річниці аварiї на Чорнобильськiй атомнiй електростанції. Про це повiдомив Президент України Вiктор Янукович пiд час вiдвiданнян ЧАЕС у понедiлок.

За його словами, планується, що самiт вiдбудеться в 2011 роцi, в його роботi вiзьмуть участь усi донори, а також партнери за чорнобильськими проектами.

Президент нагадав про необхідність виконання з боку міжнародного співтовариства взятих раніше зобов’язань стосовно надання Україні допомоги у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та перетворення атомної станції на екологічно безпечний об’єкт.

Як заявив глава держави, на сучасному етапі для належного виконання плану здійснення заходів на об’єкті «Укриття» над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС необхідно додатково залучити кошти в розмірі 400 мільйонів євро.

За словами Януковича, на сьогодні виконання плану здійснення заходів на об’єкті «Укриття» над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС відстає як за часовими термінами, так і за фінансуванням.

«Необхідно значно прискорити проектування об’єктів на цій території, зробити усе, щоб вони здійснювалися за планом. Ми увійдемо в графік… Доки не побудуємо саркофаг, це питання буде загрозливо стояти не лише для України, але й Європи, Росії і Білорусі», – сказав Президент.

У зв’язку з цим Янукович повідомив, що сьогодні під час зустрічі в Києві з керівником Європейського банку реконструкції і розвитку буде обговорюватися питання щодо надання фінансової допомоги для виконання заходів з виведення ЧАЕС з експлуатації та перетворення на екологічно чистий об’єкт.

Сьогодні виповнюється 24 роки з дня аварії на Чорнобильській АЕС.
XS
SM
MD
LG