Доступність посилання

ТОП новини

Янукович у ПАРЄ: більшість українців проти героїзації Бандери і Шухевича


Більшість українців не підтримують присвоєння командувачу Української повстанської армії Роману Шухевичу та лідерові Організації українських націоналістів Степану Бандері звання Героя України, заявляє Президент України Віктор Янукович.

Відповідаючи на запитання європейських депутатів на сесії ПАРЄ у вівторок у Страсбурзі, він наголосив, що прихильники присвоєння звання Героя Бандері та Шухевичу – «переважно жителі західних регіонів України».

«Вони цю позицію мають, вони її ніколи не змінять, але більшість українського народу, звичайно, цю позицію не підтримувала й не підтримуватиме», – сказав Янукович.

При цьому глава держави нагадав, що триває судовий процес у зв’язку з указами його попередника Віктора Ющенка про присвоєння звання Героя України Бандері та Шухевичу. «У цій дискусії суспільство дійде певних висновків, але (вони) будуть негативними. Таку політику, яка розділяє, проводити не можна», – заявив Янукович.

Він також поінформував депутатів ПАРЄ, що наразі в Україні створена відповідна національна комісія, яка відпрацьовує неупереджену концепцію щодо написання шкільних підручників з історії. «Історики, а не політики будуть приймати відповідну концепцію написання підручників за цією тематикою», – зауважив Президент.

21 квітня Донецький окружний апеляційний адміністративний суд визнав незаконним і ухвалив скасувати указ про надання Шухевичеві звання Героя України, а перед цим Донецький окружний адміністративний суд визнав протиправним і таким, що підлягає скасуванню, указ про надання Бандері звання Героя України.

В обох випадках суди вирішили, що ці особи не можуть мати звання Героя, бо, на думку судів, не були громадянами України.

Колишній Президент Віктор Ющенко пізніше заявив, що оскаржив судові рішення про скасування його указів.
XS
SM
MD
LG