Доступність посилання

ТОП новини

«Газпрому» цікавий роздрібний ринок газу України – Міненерго Росії


Росія, як і раніше, зацікавлена в роботі на роздрібному ринку газу в Україні, заявив міністр енергетики Росії Сергій Шматко. Він нагадав, що в «Газпрому» в Україні присутнє 100-відсоткове дочірнє підприємство «Газпром збут Україна».

За словами міністра, через цю «дочку» розглядалася можливість постачання частини російського газу. «Ми планували, що певні обсяги газу, який постачається в Україну зі знижкою, можуть піти через цю «дочку», – сказав урядовець.

Шматко наголосив, що це буде вигідно як для України, яка отримуватиме дешевий газ, так і для «Газпрому», в якого з’явиться можливість розширити свою мережу й вийти на роздрібний ринок цієї країни.

Водночас, за словами міністра, питання про присутність «Газпрому» на роздрібному ринку газу України не було умовою Москви при укладанні угод з Києвом.

Як заявив Шматко, також обговорюється можливість активізації роботи спільного консорціуму з будівництва нових ділянок газопроводів у газотранспортній системі України. «У нас є міжнародний консорціум з управління при створенні нових ділянок газопроводів. На цій базі ми могли б розгорнути тему з модернізації та транзиту газу. Наразі ухвалено рішення, що ми цей консорціум (із будівництва нових ділянок газопроводів) оживляємо», – сказав він.

При цьому міністр уточнив, що відомства Росії та України готують план щодо перспективного розвитку цього консорціуму.

«Газпром» 3 квітня 2008 року зареєстрував в Україні дочірню компанію «Газпром збут Україна» в рамках реалізації нової українсько-російської угоди про розвиток відносин у газовій сфері від 12 березня 2008 року.

«Газпром збут Україна» у 2009 році поставив українським промисловим споживачам 2,1 мільярда кубометрів природного газу.

Минулого тижня Національна комісія регулювання електроенергетики України ухвалила рішення видати ТОВ «Газпром збут Україна» ліцензію терміном на п’ять років на постачання газу за нерегульованим тарифом обсягом до 7,5 мільярда кубометрів на рік.
XS
SM
MD
LG