Доступність посилання

ТОП новини

Колишня співдоповідач ПАРЄ вражена згортанням демократії в Україні


Колишня співдоповідач Парламентської асамблеї Ради Європи у справах України (у 1995–2007 роках) Ганне Северінсен занепокоєна ситуацією зі станом демократії в Україні і вражена швидкістю згортання демократичних процесів у державі.

«Я дуже занепокоєна. Я завжди знала, що в Україні крихка демократія. Але я навіть не уявляла, що за два місяці, відколи працює новий Президент, – він використав їх для того, щоб підібрати під себе уряд, скасувати результати виборів 2007 року (йдеться про влаштовану нещодавно відмову від формування коаліції тільки фракціями, відповідно до результатів виборів, і перехід до залучення до коаліції окремих депутатів усупереч позиції політичних сил, від яких вони обрані), повністю підкорити собі Вищу раду юстиції, Верховний Суд, СБУ і навіть парламент», – заявила вона в п’ятницю в ефірі телерадіокомпанії «Україна», як наводить її слова агентство «УНІАН».

Вона також звернула увагу на те, що було скасовано місцеві вибори, і висловила думку, що це, можливо, було зроблено для того, щоб спочатку призначити «своїх» голів облдержадміністрацій.

«Дуже важливо, щоб в Україні була демократія, а не тиранія більшості», – наголосила Ганне Северінсен.

Колишня співдоповідач ПАРЄ у справах України також негативно оцінила «харківські угоди» з Росією, підписані Президентом Віктором Януковичем із його російським колегою Дмитром Медведєвим.

«Так, для Медведєва це був успіх, оскільки він отримав права на базу (для Чорноморського флоту Росії на території України) дуже задешево», – сказала Северінсен.

Вона пояснила, що промисловість, яка залежить від дешевого газу, – це вчорашня промисловість.

Як приклад Северінсен навела Західну Європу, де енергія є дуже дорогою, що спонукає заощаджувати її і бути менш залежним від російського газу.

Окремо колишня співдоповідач ПАРЄ по Україні зупинилася на ухваленні парламентом Державного бюджету на 2010 рік без попереднього обговорення.

«Виглядає, що бюджет народився з темної ночі. Я не розумію, якщо у вас, як ви кажете, дійсно такий хороший бюджет, то чому ви відкрито його не обговорювали, чому ви уникали такого обговорення?» – запитала Ганне Северінсен у представника коаліції, присутнього у студії.
XS
SM
MD
LG