Доступність посилання

ТОП новини

Екологи хочуть інформації про загрози від Чорноморського флоту


Українські екологи підписали листа до керівників Верховної Ради з проханням дати інформацію про можливі загрози екології Криму від Чорноморського флоту Росії.

У листі, зокрема, звернено увагу, що в довідці про узгодження, яку подали до парламенту для ратифікації угоди між Україною і Росією з питань перебування Чорноморського флоту Росії на території України, мовиться, що законопроект про ратифікацію було узгоджено низкою міністерств, у списку яких відсутнє Міністерство охорони навколишнього середовища.

У своєму зверненні екологи наголосили, що ігнорувати екологічну складову наслідків продовженого перебування Чорноморського флоту Росії на території України неприпустимо.

Зокрема, вони звернули увагу керівництва парламенту на той факт, що, за їхніми даними, Чорноморський флот Росії є одним із найбільших забруднювачів довкілля на території Севастополя і Криму загалом. Також об’єкти російського флоту негативно впливають на стан здоров’я населення регіону, існування екосистем і природних ландшафтів, бо здійснюють небезпечні викиди шкідливих речовин в атмосферу і гідросферу, генерують потужне електромагнітне та іонізувальне випромінювання.

За словами екологів, у Севастопольських бухтах концентрація нафтопродуктів у 180 разів перевищує гранично допустиму концентрацію, а кораблі і берегові частини Чорноморського флоту щодня скидають у море тисячі тонн неочищених стоків.

Значну загрозу довкіллю становлять також напівзатоплені і заіржавілі військові кораблі і підводні човни російського флоту.

По суті, севастопольські бухти практично знищені як середовище для існування риби і морських організмів, зазначено в заяві.

У своєму листі, що його наводить агентство «Інтерфакс-Україна», екологи відзначають також стурбованість тим фактом, із яким поспіхом угоди про флот було внесено на ратифікацію до Верховної Ради.

«Згідно з Конституцією і Конвенцією про доступ до інформації, участь громадськості у процесі рішень і доступу до правосуддя з питань, що стосуються навколишнього середовища (Оргуська конвенція), ратифікованою Україною, українські громадяни мають право на доступ до екологічно важливої інформації та участь в ухваленні рішень, що стосуються навколишнього середовища», – наголошують екологи.

Відтак вони вимагають надати повну інформацію про шкоду для довкілля, завдану Чорноморським флотом Росії за весь період перебування, а також інформацію про нові імовірні екологічні загрози в разі продовження терміну перебування російського флоту на території України.

Лист, адресований Голові Верховної Ради Володимирові Литвину, заступникові Голови Миколі Томенкові, головам фракцій і народним депутатам, підписали керівники Всеукраїнської екологічної ліги Т. Тимочко, Всеукраїнської екологічної громадської організації Р. Голубовська, організації «Мама-86» Онісімова, Української екологічної асоціації «Зелений світ» Ю. Самойленко, Всеукраїнської громадської організації «Чиста хвиля» А. Єрішева, Національного екологічного центру України І. Сіренко, Українського ботанічного товариства К. Ситник, Української екологічної асоціації «Зелений світ» М. Коробко, організації «Екологія. Право. Людина» В. Кравченко, Національного молодіжного центру «Екологічні ініціативи» Д. Коротких.
XS
SM
MD
LG