Доступність посилання

ТОП новини

Світовий конгрес українців закликає оскаржити в КСУ угоду про флот


Світовий конгрес українців закликає депутатів Верховної Ради оскаржити в Конституційному Суді України оновлену угоду щодо Чорноморського флоту Росії та закон про її ратифікацію.

У зверненні, розміщеному на сайті Світового конгресу українців, угоду щодо продовження термінів перебування ЧФ Росії в Україні названо «неконституційною і антиукраїнською».

«Як угода про Чорноморський флот, так і її ратифікація, суперечать чинній Конституції України, у статті 17 якої чітко йдеться про те, що на території України не допускається розміщення іноземних військових баз», – наголошують автори звернення.

Світовий конгрес українців зазначає, що згідно з Конституцією України укладання міжнародних договорів України відноситься до «актів Президента України» (ст.106, п.3), а закони про ратифікацію таких договорів – до «законів та інших правових актів Верховної Ради» (ст.85, п.32).

Такі акти Президента і закони Верховної Ради підлягають розгляду Конституційним Судом України після звернення не менш як 45 народних депутатів України (ст.150, п.1), зазначають автори звернення.

Світовий конгрес українців закликає депутатів скористатися своїм конституційним правом і оскаржити в Конституційному Суді неконституційність угоди про продовження терміну перебування Чорноморського флоту на території України і закону про його ратифікацію. Про це заявив президент Світового конгресу українців Євген Чолій.

Раніше глава КСУ Андрій Стрижак заявив, що подати подання про конституційність міжнародного договору про продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України на 25 років до Конституційного Суду України можуть тільки Президент країни і Кабінет Міністрів. «Ви маєте знати, що стосовно міжнародних договорів можуть (звернутися до КС – ред.) два суб'єкти звернення – Президент і Кабінет Міністрів, але не депутати, ніхто», – заявив глава КСУ журналістам.

Світовий конгрес українців називає себе міжнародною координаційною надбудовою українських громад у діаспорі, яка на сьогодні налічує понад 20 мільйонів українців. До складу Конгресу входять українські організації з більш як 30 країн світу.
XS
SM
MD
LG