Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко: Україна може втратити Тузлу і вихід в Азовське море


Лідер БЮТ Юлія Тимошенко заявляє, що нинішня українська влада збирається під час майбутнього візиту до України президента Росії Дмитра Медведєва піти на зміну кордонів України на користь Росії.

«Домовленості та проекти документів уже існують. Мова йде про Керченську протоку. Це вихід України в Азовське море, це острів Тузла, за який Україна досить сильно боролася. І якраз на базі такої делімітації кордонів Україна втрачає Тузлу і втрачає вихід в Азовське море», – заявила вона в п’ятницю, виступаючи на телеканалі «Україна».

За словами Тимошенко, внаслідок такої зміни кордону Україна також втратить можливість брати плату за проходження суден до Азовського моря і з нього, а це призведе до значних фінансових втрат.

Крім того, заявила вона, якраз у тій частині Керченської протоки є прогнозовані запаси нафти і газу, які будуть втрачені для України в разі передачі Росії частини української території з островом Коса Тузла.

Як сказала Тимошенко, це було б не українсько-російським партнерством, а суттєвим послабленням України.

При цьому вона не навела жодного доказу своїм словам.

Днями перший віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв заявив, що після підписання 17 травня угоди між Україною та Росією про демаркацію державного кордону буде створена відповідна робоча група, яка займатиметься спірними питаннями, в тому числі стосовно острова Коса Тузла.

Цей канал, яким судна проходять через Керченську протоку до портів Азовського моря, розташований між островом Коса Тузла і берегами Криму і, таким чином, є всередині української території. Україна бере з суден плату за лоцманське проведення цим каналом. Росія домагалася визнання острова Коса Тузла частиною російської території, щоб провести лінію кордону по фарватеру каналу і зробити його спільним. Для цього 2003 року Росія почала будувати дамбу до острова від свого берега, яку врешті зупинили за 102 метри від лінії кордону.

Нещодавно міністр транспорту Росії Ігор Левітін заявив, що Україна і Росія створять спільну комісію з питань спільної експлуатації Керч-Єнікальського судноплавного каналу.
XS
SM
MD
LG