Доступність посилання

ТОП новини

Україна не вiддаватиме бездумно газ із балансу «Нафтогазу» – Бойко


Україна вивчить можливiсть подання апеляцiї на рiшення Стокгольмського арбiтражу про повернення компанiї «РосУкрЕенерго» 11 мільярдів кубометрів газу, заявив мiнiстр палива й енергетики Юрiй Бойко.

«Щодо нинішньої ситуацiї, то я скажу, чого не буде, – не буде бездумного передання ресурсiв за рахунок наших споживачiв i нацiональних iнтересiв. Тому що вiддати 11 мільярдів кубометрів газу з балансу «Нафтогазу України» – це неможливо», – заявив мiнiстр.

Бойко також наголосив, що оцінку законності операції з 11 мільярдами кубометрів газу, яка була проведена колишнім урядом, мають дати правоохоронні органи. «Це їхня компетенція», – сказав Бойко.

Напередоднi компанiя Centragas, яка є акцiонером «РосУкрЕнерго», повiдомила, що Стокгольмський арбiтражний трибунал зобов’язав «Нафтогаз України» повернути 11 мільярдів кубів газу компанiї РУЕ, а також передати їй 1,1 мільярда кубів газу як компенсацiю.

Зі свого боку, в управлiннi зв’язкiв iз громадськiстю «Нафтогазу» повiдомили, що компанiя наразi не отримала вiдповiдного рiшення Стокгольмського арбiтражу, а в разі надходження рішення суду юридичний департамент компанії зробить свої висновки, про які НАК повідомить громадськість.

Ідеться про 11 мільярдів кубометрів газу, який належав «РосУкрЕнерго» і перебував в українських газосховищах як транзитний і не числився на митній території України, але в квітні минулого року був розмитнений на користь «Нафтогазу». Цю операцію захищала тодішня прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. За офіційною версією її уряду, українська сторона перебрала газ як погашення боргу «РосУкрЕнерго» перед «Газпромом», право на який російська сторона передала українській за результатами минулорічних газових домовленостей Тимошенко.
XS
SM
MD
LG