Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: Киргизстан успішно провів референдум попри складні виклики


Незважаючи на складні обставини, влада Киргизстану змогла створити умови, необхідні для мирного проведення конституційного референдуму, заявила сьогодні в Бішкеку місія спостерігачів Бюро з демократичних інституцій і прав людини Організації з безпеки і співпраці в Європі.

Спостерігачі зазначили, що були й очевидні недоліки, але наголосили, що висока явка виборців, про яку повідомила влада, свідчить, що громадяни відійшли від подій минулих тижнів і висловили бажання визначити майбутнє своєї країни.

Голова спостережної місії, посол Боріс Фрлец високо оцінив дії тимчасового уряду та інших органів влади Киргизстану, які організували «чудовий мирний процес» референдуму, коли взяти до уваги «надзвичайно складне становище», в якому той відбувався лише через лічені тижні після насильства на півдні країни.

Відтак, додав він, необхідно вжити негайних і рішучих заходів, щоб затвердити позитивний розвиток подій і подолати помічені недоліки напередодні парламентських виборів, що мають відбутися пізніше цього року.

Серед позитивів спостерігачі відзначили те, як влада відновила підготовку до референдуму на півдні Киргизстану, перервану проявами насильства, забезпечила роботу виборчих дільниць і доклала зусиль, щоб дати можливість проголосувати внутрішнім біженцям, які нерідко лишалися без документів.

Серед недоліків натомість звернули увагу, що виборців не завжди перевіряли на наявність спеціальної фарби, якою відзначали учасників, щоб відвернути повторні голосування, або процес підрахунку голосів і складання протоколів, коли в деяких випадках виборчі комісії не уявляли, що мають робити.

Загалом виборчі комісії провели весь процес референдуму переважно прозоро, колегіально і вчасно; натомість недостатньою була законодавча база, яка іноді доводила до непорозумінь, заявили спостерігачі від ОБСЄ на вчорашньому конституційному референдумі в Киргизстані.

За першими повідомленнями, близько 90 відсотків учасників референдуму підтримали зміни до Конституції, які мають перетворити Киргизстан із президентської республіки на парламентську.

Виборці також відповідали на питання про надання голові тимчасового уряду Розі Отунбаєвій повноважень президента перехідного періоду до кінця 2011 року і про скасування Конституційного Суду, який раніше не раз звинувачували в упередженості.

На повні попередні результати очікують уже сьогодні, а на остаточні – протягом тижня.
XS
SM
MD
LG