Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко: потрібні нові джерела енергоносіїв


Президент Білорусі Олександр Лукашенко на нараді з питань диверсифікації зовнішньоекономічної діяльності країни зажадав від уряду пошуку нових джерел і маршрутів постачань енергоносіїв.


Лукашенко заявив, що Білорусь не може залежати від однієї держави – чи через енергоресурси, чи через сировину або комплектувальні.

Білоруський президент зазначив також, що кілька років тому країна зайнялася пошуком альтернативи вуглеводневій російській сировині, розпочавши видобуток нафти у Венесуелі та Ірані.
Сьогодні, за його словами, стоїть питання про надійні постачання нафти зі світових ринків і за різними маршрутами.

«Ми в жодному разі не повинні повторити помилку, яка була з Росією», – заявив Лукашенко, маючи на увазі недавній білорусько-російський газовий конфлікт.

Тим часом, сьогодні відбулася зустріч Лукашенка з прем'єр-міністром Литви Андрюсом Кубілюсом, під час якої білоруський президент заявив, що «Газпром» продає газ дорожче тієї ціни, яка складається в Європі: «Ціну Газпрому утримати буде дуже складно, але це їхні проблеми» .

Крім того, йшлося також про те, що Білорусь і Литва можуть побудувати в Клайпедському порту завод з розрідження газу, що є одним із напрямків енергетичної стратегії Мінська.

Лукашенко наголосив, що Білорусь повинна опрацьовувати питання постачань до країни дешевого природного газу та інших енергоносіїв.

Раніше президент Росії Дмитро Медведєв висловив сподівання, що Білорусь буде «досконаліше виконувати зобов'язання за контрактами про постачання і транзит російського газу».
XS
SM
MD
LG