Доступність посилання

ТОП новини

Коморовський виграв вибори президента у Польщі – exit-polls


Згідно з трьома незалежними один від одного опитуваннями виборців на виході з виборчих дільниць (exit-polls), перемогу у другому турі президентських виборів у Польщі здобув Броніслав Коморовський.

Він набрав 52-53 відсотки, його суперник Ярослав Качиньский – 47-48 відсотків голосів виборців.

«Перемогла наша польська демократія, але шампанське відкриємо лише вранці», – сказав після оголошення результатів опитування переможець виборів. А Ярослав Качинський згадав слова Пілсудського: «Виграти і спочивати на лаврах – це катастрофа».

Як написала щойно «Gazeta Wyborcza», таких напружених виборів у Польщі вже давно не пам'ятають. Сюрпризом перед виборами було одне опитування, згідно з яким Ярослав Качинський не лише максимально наблизився до Броніслава Коморовського, а й отримав шанс на перемогу. На думку впливого польського видання, долю переможця вирішили останні години голосування, коли виборці проявили надзвичайну активність: вони йшли на виборчі дільниці з пляжів, дач, інших місць відпочинку.

У Польщі в неділю відбувся другий тур дострокових президентських виборів.

Поляки мали зробити вибір між двома кандидатами, які набрали найбільшу кількість голосів у першому турі: в.о. президента країни, кандидатом від правлячої партії «Громадянська платформа» Броніславом Коморовським і главою партії «Право і справедливість» Ярославом Качинським.

Опитування громадської думки, проведені перед другим туром, свідчили, що перевага Коморовського скоротилася, і тепер обидва кандидати мали шанси на перемогу.

Дострокові президентські вибори у Польщі проводились після загибелі в авіакатастрофі під російським містом Смоленськом президента Леха Качинського.
XS
SM
MD
LG