Доступність посилання

ТОП новини

У Сараєві прощаються з черговими жертвами Сребрениці


Тисячі людей зібралися сьогодні на головній вулиці столиці Боснії і Герцеговини Сараєва на прощання з жертвами різанини 1995 року в боснійському місті Сребрениці.

Вантажівки з 775 трунами проїхали центром Сараєва до Сребрениці, де їх перепоховають у неділю в меморіальному комплексі біля міста. Напередодні ці виявлені в масових могилах останки ідентифікували завдяки аналізові ДНК.

У неділю сповнюється 15 років початкові подій часів боснійської війни, під час яких війська боснійських сербів у липні 1995 року протягом кількох днів винищили понад 8 тисяч чоловіків і хлопців, босняків за національністю (раніше їх називали «боснійськими мусульманами»), в босняцькому анклаві Сребрениця навколо однойменного міста, що був розташований посеред підконтрольних сербам територій.

Загалом на цій території, що її ООН проголосила «безпечною зоною», але яку не вберегли від боснійських сербів миротворчі війська ООН, були вбиті, за офіційними боснійськими даними, 8 тисяч 373 особи, серед них близько 500 віком до 18 років, а також кількадесят жінок і дівчат.

Наразі ідентифіковано останки близько 6 з половиною тисяч жертв із виявлених масових поховань. У меморіальному комплексі Поточарі під Сребреницею перепоховано понад 3 тисячі 700 із них.

Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії визнав це масове вбивство, наймасштабніше в Європі з часів Другої світової війни, за геноцид.
XS
SM
MD
LG