Доступність посилання

ТОП новини

У Японії вибори верхньої палати парламенту перевіряють підтримку уряду


Японія голосує в неділю на виборах верхньої палати парламенту, які вважають за випробування нинішньому урядові, що прийшов до влади 10 місяців тому.

За опитуваннями, нині владна Демократична партія та її коаліційні партнери можуть втратити більшість у цій палаті, в якій нині переобирається половина – 121 із загалом 242 депутатів.

Лівоцентристська ліберальна Демократична партія прийшла до влади в Японії за результатами виборів до нижньої палати парламенту минулого року і тим поклала край більш як півстолітньому перебуванню при владі правоцентристської консервативної Ліберально-демократичної партії.

За цей час підтримка демократів знизилася, найбільше через те, що прем’єр-міністр Наото Кан запропонував підвищити податок із продажу задля скорочення державного боргу.

Більшість у верхній Палаті радників, яка має в Японії дещо менше повноважень, ніж нижня Палата представників, Демократична партія мала ще від виборів 2007 року, але цього було недостатньо для приходу до влади.

Депутати верхньої палати парламенту Японії обираються на шість років; що три роки обирається половина її складу. Нижню палату з 480 депутатів обирають кожні чотири роки (крім випадків дострокових виборів). Прем’єр-міністра призначають обидві палати, але вирішальне слово має нижня.
XS
SM
MD
LG