Доступність посилання

ТОП новини

У Боснії вшанували жертв «Сребреницької різанини» на 15-і роковини


Десятки тисяч людей узяли в неділю участь у жалобній церемонії біля міста Сребрениці в Боснії і Герцеговині з нагоди 15-х роковин так званої «Сребреницької різанини», коли було вбито понад 8 тисяч чоловіків і хлопців-босняків.

У меморіальному комплексі Поточарі під Сребреницею цього дня перепоховали останки ще 775 недавно ідентифікованих через аналіз ДНК жертв, які раніше виявили в масових могилах. Їхні імена зачитували протягом більш як години.

У церемонії взяли участь, зокрема, міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер і прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, які виступили на церемонії.

У ній також узяли участь президенти Сербії Борис Тадич і Хорватії Іво Йосипович.

Посол США в Боснії Чарлз Інґліш зачитав звернення від президента США Барака Обами, в якому американський керівник, зокрема, закликав «подвоїти зусилля», щоб арештувати всіх відповідальних за воєнні злочини, скоєні в Сребрениці.

У неділю сповнилося 15 років від початку так званої «Сребреницької різанини», коли під час війни в Боснії і Герцеговині 1990-х років війська боснійських сербів у липні 1995 року протягом кількох днів винищили понад 8 тисяч чоловіків і хлопців, босняків за національністю (раніше їх називали «боснійськими мусульманами»), в босняцькому анклаві Сребрениця навколо однойменного міста, що був розташований посеред підконтрольних сербам територій.

Загалом на території колишнього анклаву Сребрениця, що її ООН проголосила «безпечною зоною», але яку не вберегли від боснійських сербів миротворчі війська ООН, були вбиті, за офіційними боснійськими даними, 8 тисяч 373 особи, серед них близько 500 віком до 18 років, а також кількадесят жінок і дівчат.

Наразі ідентифіковано останки близько 6 з половиною тисяч жертв із виявлених масових поховань. У меморіальному комплексі Поточарі під Сребреницею вже перепоховано 3 тисячі 749 із них.

Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії визнав це масове вбивство, наймасштабніше в Європі з часів Другої світової війни, за геноцид.

Босняки – місцеві слов’яни, мусульмани за вірою, предки яких були свого часу ісламізовані під час турецьких завоювань – є одним із трьох найчисленніших етносів Боснії і Герцеговини, поруч із боснійськими сербами і боснійськими хорватами.
XS
SM
MD
LG