Доступність посилання

ТОП новини

Іран може провести ядерні переговори з ЄС у вересні – Туреччина


Міністр закордонних справ Туреччини заявив, що Іран може поновити переговори з Європейським Союзом щодо своєї суперечливої ядерної програми десь у другому тижні вересня, після закінчення цьогорічного священного для мусульман місяця рамадана за їхнім календарем.

Ахмет Давутоглу зустрівся в неділю зі своїми колегами з Ірану Манучером Моттакі та Бразилії Сеусу Аморімом у Стамбулі. Вони обговорювали схему обміну іранського незбагаченого урану на готове ядерне паливо для іранського дослідницького реактора, про яку ці країни домовилися раніше.

Також, за словами турецького міністра, Іран уже в понеділок надішле листа до Міжнародного агентства з атомної енергії з проханням почати окремі «технічні» переговори про здійснення цієї схеми.

Ідеться про укладену в травні домовленість Ірану, Туреччини і Бразилії, так звану Тегеранську декларацію, за якою Іран мав би передати частину свого низькозбагаченого урану, 1 тисячу 200 кілограмів, на зберігання до Туреччини, а в обмін отримав би готове ядерне паливо зі збагаченого урану від Франції і Росії.

Міжнародна спільнота раніше пропонувала схожу схему, але з деякими принципово відмінними подробицями. Тегеранську декларацію в світі фактично відкинули через те, що вона не вирішує головної проблеми: за нею Іран зовсім не має наміру припинити власну програму збагачення урану.

Ця програма, припинення якої домагаються у світі, викликає підозру, що Тегеран може прагнути здобути ядерну зброю. Іран заперечує це, але переконливих доказів суто мирного характеру своєї програми не надає.
XS
SM
MD
LG