Доступність посилання

ТОП новини

Візит патріарха Кирила стимулює діалог церков в Україні – УПЦ МП


Візит патріарха Російської православної церкви Кирила до України стимулює продовження діалогу між УПЦ Московського патріархату, УПЦ Київського патріархату та Українською автокефальною церквою. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив протоієрей, секретар відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП, отець Миколай Данилевич.

«Одним із позитивних результатів візиту я вважаю те, що було ухвалене звернення РПЦ до людей, які перебувають у розділенні, до УПЦ Київського патріархату, АПЦ. Хоча це звернення критикують, але це воно написане в досить ліберальних висловах… У цьому зверненні і в політиці Московського патріархату взагалі зараз, на мій погляд, спостерігається в хорошому сенсі слова поблажливий підхід до тих, хто перебуває в розділенні. І це крок», – сказав секретар відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП.

За його словами, з вересня-жовтня плануються зустрічі на рівні комісій представників церков. «УПЦ МП веде паралельно діалог з УПЦ Київського патріархату і УАПЦ, Автокефальною церквою. У нас вже була зустріч із Київським патріархатом, сподіваюся, буде зустріч і з Автокефальною церквою», – сказав протоієрей.

Отець Миколай наголосив, що «згідно з загально православними домовленостями розділення всередині однієї церкви – це перш за все є справою однієї церкви… Тобто це є особистою справою Української православної церкви».

«Приємно констатувати, що ми вже мирно живемо. Навіть ті протести, які були, вони були проти патріарха Кирила, тобто проти зовнішньої сили, а не проти УПЦ МП, не проти українців. Приємно, що всередині вже є певна толерантність, і це шлях до продовження того діалогу, який розпочався набагато раніше», – заявив секретар відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП.

Патріарх Кирило перебував в Україні з 20 по 28 липня.
XS
SM
MD
LG