Доступність посилання

ТОП новини

Бразилія пропонує притулок іранці, засудженій на каменування


Президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва запропонував надати притулок у його країні іранській жінці, яку в Ірані засудили на смерть за звинуваченням у перелюбстві.

Виступаючи в суботу на політичному мітингу, він закликав президента Ірану Махмуда Ахмадінеджада дозволити Бразилії надати притулок Сакіне Могаммаді Аштіяні. За словами да Сілви, якщо вона створює проблему для Ірану, то Бразилія готова прийняти жінку в себе.

Відносини Бразилії й Ірану останнім часом значно зміцніли. Зокрема, Бразилія разом із Туреччиною раніше цього року висунула пропозицію, яка, на думку цих країн, могла б вирішити проблему ядерної програми Ірану. Щоправда, світова спільнота відхилила цю пропозицію, бо вона не передбачає відмову Ірану від власного збагачення урану.

Справа Сакіне Могаммаді Аштіяні набула міжнародного розголосу, коли її засудили в Ірані до смерті шляхом каменування, відповідно до ісламського права. Правозахисники, окремі країни і міжнародні об’єднання закликали Іран скасувати страту.

В Ірані заявили, що можуть переглянути вирок каменування, але не дали знати, чи не стратять жінку іншим чином, як це вже кілька разів ставалося з засудженими на побиття камінням раніше.
XS
SM
MD
LG