Доступність посилання

ТОП новини

Путiн вважає, що Росiя дорого платить Українi за перебування бази в Криму


Прем'єр-мiнiстр Росії Володимир Путiн вважає достатньою знижку, яку Росiя надала Українi при оплатi за росiйський газ.

«Ми продаємо Українi газ за європейською формулою цiни. А зараз ще зробили знижку – вiд європейської формули скинули сто доларiв. Ну, куди ще? I так достатньо», – сказав прем'єр в iнтерв'ю російскій газеті «Комсомольска правда».

Вiн наголосив, що це компенсацiя за «нашу вiйськово-морську базу», як він назвав місця тимчасового розташування російського Чорноморського флоту в українському Криму, зокрема, в Севастополі.

Водночас вiн погодився, що кiлька мiльярдiв на рiк, якi в результатi втратить Росiя, – «це занадто дорога цiна».

Вiн також пояснив, iз яких мiркувань виходила Росiя, йдучи на такi кроки.

«Перше мiркування – питання стратегiчного характеру. ВМФ Росiї традицiйно присутнiй у Криму та Севастополi. I ми вважаємо, що Росiйська Федерацiя зацiкавлена у своїй присутностi там ще тривалий час», – сказав прем'єр.

Друге, зазначив Путiн, «це змiцнює довiру мiж двома державами». Вiн вкотре повторив свою давню позицію, що, за його словами, «в Українi 17 мільйонів тiльки офiцiйно за переписом населення вважають себе росiянами, i кожен, напевно, практично говорить росiйською».

«Тому пiдтримувати такий рiвень довiри наших мiждержавних вiдносин, зокрема, вiйськову компоненту, дуже важливо», – пояснив глава російського уряду.

«Третя – це певною мiрою пiдтримка України. Тому що ось цi три-чотири мільярди на рiк, якi Україна недоплачує Росiї i якi недоотримує росiйський бюджет, – це наш внесок у пiдтримку економiки дружньої нам держави. Ми вважаємо, що це вклад у майбутнє. У майбутнє росiйсько-українських вiдносин», – заявив Путiн.

У минулому Володимир Путін іще з часів свого президентства в Росії багато разів публічно твердив про нібито «17 мільйонів росіян в Україні», або не пояснюючи, звідки він узяв такі дані, або посилаючись на дані перепису.

Насправді, за даними останнього перепису населення України 2001 року, росіян у ній було трохи більше за 17 відсотків, тобто трохи більше як 8 мільйонів 300 тисяч осіб – більш як удвічі менше, ніж стверджує російський керівник.
XS
SM
MD
LG