Доступність посилання

ТОП новини

Іран має звільнити затриману туристку зі США – повідомлення


Влада Ірану має звільнити Сейру Шоурд, молоду американку, яка разом із двома хлопцями зі США вже понад рік як затримана в Ірані за нелегальний перетин кордону, повідомляють іранські представники.

Другий радник місії Ірану в ООН у Нью-Йорку Бак Саграї підтвердив у четвер, що Сейру Шоурд звільнять «найближчим часом».

За повідомленнями, вона потерпає від певних медичних проблем.

Раніше в четвер у Тегерані Міністерство культури Ірану розіслало іноземним журналістам текстове повідомлення з закликом прийти в суботу, щоб стати свідками звільнення, до готелю в Тегерані, де нещодавно трьом молодим людям дозволили зустріч із батьками.

Керівник відділу зв’язків із іноземними засобами інформації Міністерства культури Алі Реза Шираві підтвердив, що він дійсно розіслав це повідомлення.

У ньому не було сказано, кого саме мали б звільнити.

У Вашингтоні Державний департамент США заявив, що не має інформації про плановане звільнення, але додав, що це було б «чудовою новиною».

А Білий дім повторив свій заклик звільнити всіх трьох молодих американців.

Двох хлопців, Шейна Бауера і Джоша Фаттала, та Сейру Шоурд зі Сполучених Штатів затримали в Ірані понад рік тому, коли вони потрапили на його територію, як стверджують родичі, помилково під час туристичного походу сусідніми мальовничими регіонами півночі Іраку.

Іранські урядовці в своїх заявах не раз звинувачували їх у шпигунстві на користь США та у зв’язках із американськими спецслужбами і заявляли, що мають неспростовні докази цього, але цих доказів так і не навели.

Ці звинувачення також не відображені в відомих офіційних документах у справі трьох американців, у яких ідеться тільки про незаконний перетин кордону.

Вашингтон категорично заперечує зв’язок молодих людей зі своїми спецслужбами.
XS
SM
MD
LG