Доступність посилання

ТОП новини

НАТО планує залучити Україну до створення протиракетної оборони


НАТО готове залучити Україну, Росію та інші європейські країни до створення протиракетної оборони, заявляє генеральний секретар Альянсу Андерс Фоґ Расмуссен.

«Ми запросимо інших європейських партнерів, зокрема й Україну, взяти в цьому участь, але ми фокусуватимемося на Росії, тому що в нас уже є співпраця в цій сфері, навіть були спільні навчання з Росією», – сказав генсекретар в інтерв’ю українським інформаційним агентствам «Інтерфакс-Україна» та «Укрінформ».

«Наразі ми вважаємо, що потрібно розгорнути цей театр протиракетної оборони для того, щоб він був протиракетним територіальним захистом, який може захистити наше населення, а не лише військові підрозділи. Отже, це наш намір – ініціювати рішення щодо протиракетного захисту із запрошенням до співпраці Росії та інших європейських партнерів», – заявив Расмуссен.

Відповідаючи на запитання про нову стратегічну концепцію Альянсу, яка розглядатиметься на саміті в Лісабоні в листопаді, Расмуссен зазначив, що в стратегії буде підтверджено, що ключове завдання НАТО – колективний захист населення і територій. «Але водночас ми чітко скажемо, що якщо ми ефективно захищаємо наші народи, ми маємо поліпшити захист із запрошенням до співпраці, щоб реагувати на нові загрози XXI століття, такі як тероризм, кібернетичні атаки, ракетні атаки – й це лише кілька із загроз безпеки», – сказав генсек Альянсу.

Расмуссен також прогнозує, що лісабонський саміт НАТО підтвердить політику «відкритих дверей».
XS
SM
MD
LG