Доступність посилання

ТОП новини

Соколовський: заяви уряду про співпрацю з Westinghouse не пов’язані з реальністю


Заяви Мінпаливенерго про те, що уряд не відмовляється від співпраці з компанією Westinghouse у сфері постачань ядерного палива, не мають нічого спільного з реальністю. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив колишній уповноважений Президента з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

«У нас дуже часто роблять дуже красиві заяви, що ми не відмовляємося від чогось. Але це ніяк не пов’язано з реаліями нашого життя. Те, що в нас фактично оформлений конкурс начебто на перемогу ТВЕЛа в будівництві заводу за їхніми технологіями, я вважаю, що це штучно створена проблема на багато поколінь для України. Це неприпустимо. Ніхто не відкидає Москву як партнера, з одного боку, з іншого боку, наша влада сама собі зробила вовчу послугу, тому що треба мати конкурс, тоді можна впливати на політику, на ціну, на якість», – заявив Соколовський.

Сьогодні заступник міністра палива та енергетики Наталія Шумкова заявила, що Україна не відмовляється від співпраці з Westinghouse Electric Company у сфері постачань ядерного палива. За її словами, при укладенні довгострокового контракту на постачання свіжого ядерного палива з російською компанією ТВЕЛ, українська сторона наполягла на внесенні в документ умови про те, що Україна продовжуватиме співпрацю з Westinghouse в рамках раніше підписаного контракту на 2011-2015 роки.

Цього місяця Кабінет Міністрів затвердив компанію «ТВЕЛ» (Росія) переможцем конкурсу з надання технологій для будівництва заводу з виробництва ядерного палива в Україні. У тендері також брала участь американська компанія Westinghouse.
XS
SM
MD
LG