Доступність посилання

ТОП новини

Представник України буде в штабі «Аталанти» до кінця року – Генштаб


Україна має намір направити одного офіцера Військово-морських сил Збройних сил для роботи в штабі військово-морської операції Європейського Союзу з боротьби з піратами «Аталанта» у Великій Британії до кінця року. Про це повідомив начальник Генерального штабу ЗСУ Григорій Педченко.

За його словами, всі юридичні питання, необхідні для роботи представника від України в штабі «Аталанти» вже вирішені – пройшло узгодження участі українця із самим штабом, відібраний офіцер на цю посаду, залишилося лише вирішити низку технічних питань.

Як заявив Педченко, крім цього, розглядається можливість направлення для участі в цій операції спецзагону із представників Служби безпеки України й ЗСУ чисельністю до 30 людей.

20 січня 2010 року Віктор Ющенко, який обіймав на той час посаду Президента, підписав рішення Ради національної безпеки й оборони про участь України в операції ЄС з боротьби з піратами «Аталанта».

Основним завданням цієї операції є конвоювання цивільних суден, які доставляють у Сомалі гуманітарну допомогу по лінії Всесвітньої продовольчої програми ООН, і суден, які використовує Миротворча місія ООН у Сомалі.

Крім того, військові кораблі ЄС займаються захистом суден, які найбільше ризикують бути захопленими піратами через невідповідність певним технічним вимогам (низька швидкість, невелика висота борта), ведуть боротьбу з піратами в Аденській затоці й Індійському океані та займаються моніторингом ситуації з незаконним рибальством у регіоні.
XS
SM
MD
LG