Доступність посилання

ТОП новини

Янукович: Київ і Москва не можуть домовитися щодо Керченської протоки


Україна і Росія поки що не можуть дійти до єдиної думки в питанні розподілу Керченської протоки, заявляє Президент України Віктор Янукович.

«Залишається поки що невирішеним питання розподілу Керченської протоки. Є пропозиції… але вони не відповідають нашим (українським) бажанням», – сказав Янукович на зустрічі з головою Ради Федерації Федеральних Зборів Росії Сергієм Мироновим.

За словами Президента, незважаючи на активний розвиток відносин між Україною та Росією, залишаються й інші питання, з яких усе потрібно досягнути взаємоприйнятих рішень. Зокрема, питання енергетичної співпраці. Янукович висловив сподівання, що такі рішення вдасться знайти найближчим часом.

Україна та Росія намагаються розділити Керченську протоку з 1996 року. Конфліктність питання полягала в тому, що позиція української сторони ґрунтується на радянських картах, де лінія кордону між Кримською областю УРСР і Краснодарським краєм РРФСР проходила по середині між їхніми берегами. В цьому випадку штучно виритий у мілководній протоці Керч-Єнікальський канал, по якому судна проходять до декількох російських портів Азова, відійшов би Україні. Російська сторона з цим не згодна й пропонує провести кордон по середині судноплавного фарватеру.

17 травня цього року Україна й Росія домовилися про демаркацію сухопутного кордону.
XS
SM
MD
LG