Доступність посилання

ТОП новини

Офшори існують не тільки на Кіпрі – Азаров


Україна в односторонньому порядку не денонсуватиме угоду з Кіпром про уникнення подвійного оподаткування. Про це сьогодні заявив Прем’єр-міністр України Микола Азаров.

«Відносини з європейською країною, членом Євросоюзу мають бути європейські. А це означає, що ми зараз прискоримо наші переговори, шукатимемо взаємоприйнятний вихід, і ми цей вихід знайдемо. Ми не збираємося ні з Кіпром, ні з будь-якою іншою країною розмовляти мовою погроз, ультиматумів. Це не в нашому дусі, і не в нашому стилі. Йти шляхом якихось односторонніх дій наш уряд не буде, хто б там що не казав», – сказав керівник уряду.

Він підкреслив, що проблему з офшорами слід вирішувати в комплексі. «Якщо говорити в цілому про офшори, то у світі існує, мабуть, більше 50 офшорів, зокрема в таких країнах, як Великобританія. Тому штучне притягнення уваги до однієї сторони ніби відволікає нашу увагу від загальної проблеми взаємодії та економічних зв’язків з офшорами», – сказав Азаров.

24 грудня, віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко висловив сподівання, що Кабінет Міністрів України найближчим часом ухвалить рішення про денонсацію угоди з Кіпром про уникнення подвійного оподаткування.

Він також повідомив, що за його дорученням Міністерство закордонних справ готує відповідні документи для розгляду на засіданні уряду. «У нас справді є можливість, заздалегідь попередивши Кіпр, вийти з угоди», – сказав Тігіпко. Раніше він також заявляв, що економічні інтереси України не мають страждати через угоду, підписану ще за часів СРСР.

«Кіпр давно перетворився на найбільшого інвестора в українську економіку: звідти інвестовано понад 8,5 мільярда доларів. А з України на Кіпр, за даними офіційної статистики, тільки прямих інвестицій 6,3 мільярда доларів. Усім зрозуміло, що ці інвестиції – кошти українських підприємств, які уникають оподаткування. Саме тому ми маємо перекрити канали втрат бюджету через офшори», – зазначив Сергій Тігіпко.

Угода між урядом СРСР і урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна була підписана 29 жовтня 1982 року. Переговори з Кіпром про зміну цієї угоди Україна веде з 1997 року.
XS
SM
MD
LG