Доступність посилання

ТОП новини

Вибори краще за референдум – посол США у Казахстані


Посол США в Казахстані Річард Гоґланд присвятив свою останню прес-конференцію в Астані за підсумками роботи в цій країні критиці референдуму про продовження ще на десять років повноважень президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва як відступу від демократії.

На думку дипломата, народ Казахстану заслуговує на те, щоб голосувати на повноцінних виборах, а не на референдумі.

«Щоб мати демократію у своїй країні, люди повинні отримати більший вибір, ніж просто «так» або «ні». Має бути можливість вибору різноманітних ідей і особистостей», – заявив посол.

Гоґланд, який залишає Казахстан для роботи в Пакистані, сказав, що американська стурбованість є вираженням демократичних принципів, а не осудом Назарбаєва особисто.

Наприкінці грудня нижня палата парламенту Казахстану підтримала проведення референдуму, який може продовжити перебування чинного президента на посаді ще на десять років – до 2020 року. Це може статися замість президентських виборів, що мали б відбутися у 2012 році.

70-річний Назарбаєв керує Казахстаном уже понад 20 років. Прихильники президента вже зібрали мільйони підписів громадян за проведення референдуму.
XS
SM
MD
LG