Доступність посилання

ТОП новини

Страсбурзький суд почав розгляд позову Луценка – Гримчак


Європейський суд з прав людини почав розглядати позов колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, повідомив в ефірі «5 каналу» депутат від НУНС Юрій Гримчак.

«Європейський суд з прав людини вже почав розглядати справу, як це не дивно звучить, Луценка проти України. Європейський суд (з прав людини) зробив запит до уряду України. Питання є там, їх п’ять пунктів, до 3 червня мають дати відповідь», – заявив учора Гримчак.

Водночас він додав: «На сьогодні все, що отримуємо з прокуратури, ми також відправляємо до Європейського суду (з прав людини). Ми отримали відмову від лікаря, що є порушенням резолюції ООН. Це стаття 91, згідно з якою слідство дозволяє користуватися під час перебування у в’язниці послугами лікаря, ненадання лікарської допомоги розцінюють як катування, це порушення права не лише на свободу, а й права на життя та здоров’я».

Апеляційний суд Києва 21 квітня продовжив термін арешту Луценку до 26 травня, після чого він заявив про намір розпочати голодування і з 23 квітня, за його словами, голодує.

Луценко перебуває в СІЗО з кінця минулого року.

На початку року колишній голова МВС подав позов до Європейського суду з прав людини, який прийняв цю скаргу у провадження, за словами Луценка, для позачергового розгляду. 26 квітня суд надіслав сторонам згадані Гримчаком п’ять питань стосовно подробиць взяття колишнього міністра під варту на зміну йому запобіжного заходу наприкінці минулого року.

На думку Луценка, при цьому були порушені кілька пунктів двох статей Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, відомої також як «Європейська конвенція з прав людини».
XS
SM
MD
LG