Доступність посилання

ТОП новини

КС оголосить рішення щодо законів про судоустрій та Вищу раду юстиції


Сьогодні Конституційний Суд України оголосить рішення у справі за конституційним поданням 54 народних депутатів щодо відповідності Конституції України окремих положень Законів «Про судоустрій і статус суддів» та «Про Вищу раду юстиції».

Про це повідомила прес-служба Конституційного Суду.

Відповідно до норм Конституції, обрання суддів безстроково та звільнення їх з цих посад віднесено до повноважень парламенту. Положеннями Закону «Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що рішення про обрання кандидата на цю посаду ухвалюється більшістю від конституційного складу Верховної Ради, однак якщо кандидат на посаду чи суддя не одержав необхідної кількості голосів – знову проводиться голосування.

Разом з тим суб’єкт права на конституційне подання вважає, що положення «знову проводиться голосування» обмежує можливість самостійної реалізації конституційного повноваження єдиного законодавчого органу щодо обрання суддів безстроково та звільнення їх з посад, оскільки при цьому ухвалюється лише те рішення, яке рекомендує Вища кваліфікаційна комісія суддів України та Вища рада юстиції.

Далі, зазначають у Конституційному Суді, положеннями Закону «Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що суди загальної юрисдикції утворюються і ліквідовуються Президентом України за поданням міністра юстиції на підставі пропозиції голови відповідного вищого спеціалізованого суду; переведення судді, обраного безстроково, з одного суду до іншого суду того самого рівня і спеціалізації здійснюється Президентом України за письмовою заявою судді.

Однак народні депутати України вважають, що зазначеними положеннями розширено конституційні повноваження Президента України.

Також, звертають увагу в КС, відповідно до положень Закону «Про судоустрій і статус суддів», кількість суддів у суді визначається Державною судовою адміністрацією України за поданням міністра юстиції на підставі пропозиції голови відповідного вищого спеціалізованого суду, з урахуванням обсягу роботи суду та в межах видатків, затверджених у державному бюджеті України на утримання судів.

Водночас на думку народних депутатів України, цим положенням звужено конституційні повноваження Президента України, оскільки встановлення кількості суддів у суді є складовою процесу утворення суду.

Крім того, йдеться в повідомленні Конституційного Суду, відповідно до положень законів України «Про судоустрій і статус суддів» та «Про Вищу раду юстиції», до повноважень Вищої ради юстиції віднесено призначати суддів на адміністративні посади та звільняти їх з цих посад у місцевих, апеляційних та вищих спеціалізованих судах, переглядати і скасовувати рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України стосовно кандидатів на посаду судді, про відмову в рекомендації на обрання суддею безстроково та притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

Між тим суб’єкт права на конституційне подання вважає, що такі повноваження Вищої ради юстиції Конституцією України не передбачені.
XS
SM
MD
LG