Доступність посилання

ТОП новини

М’янма запрошує США й ЄС спостерігати за виборами


М’янма запросила сьогодні Сполучені Штати Америки і Європейський Союз надіслати спостерігачів на парламентські вибори, що мають відбутися в квітні.

За виборами також мають спостерігати представники країн-членів Асоціації держав Південно-Східної Азії (ASEAN).

Очікують, що в них візьме участь лідер демократичної опозиції М’янми, лауреат Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжи та її партія, Національна ліга за демократію.

Це будуть перші вибори за цивільної влади М’янми, яка постала навесні минулого року за результатами попередніх парламентських виборів у листопаді 2010 року. У цій владі, як і в нинішньому парламенті, більшість є колишніми членами чи прихильниками військової хунти, яка тривалий час керувала країною раніше. Але ця влада вже звільнила сотні політв’язнів, розширила свободу преси і здійснює й інші кроки в бік демократизації.

У попередніх виборах 2010 року Аун Сан Су Чжи не могла брати участь, бо перебувала під домашнім арештом. Ті вибори також бойкотувала її Національна ліга за демократію й низка інших опозиційних сил, вважаючи їх «бутафорією». Світова спільнота назвала ті вибори недемократичними.

Перед тим останні вибори в М’янмі відбулися 1990 року, але військовий режим не визнав їхніх результатів, за якими переконливо перемагала Національна ліга за демократію.

Кілька військових хунт керували М’янмою, раніше відомою як Бірма, протягом 49 років. Військові прийшли в країні до влади шляхом перевороту в березні 1962 року; 1988-го після масових демонстрацій за демократію ту хунту скинула інша, яка в березні 2011 року передала владу цивільному урядові.
XS
SM
MD
LG