Доступність посилання

ТОП новини

У львівській міліції масове звільнення через побиття людей


«Amnesty International» закликала українську владу покласти край злочинності в правоохоронних органах
«Amnesty International» закликала українську владу покласти край злочинності в правоохоронних органах
Львів – Міжнародна правозахисна організація «Amnesty International» закликала українську владу покласти край злочинності в правоохоронних органах, застерігаючи, що інакше вболівальники на Євро-2012 ризикують зазнати зловживань з боку української міліції. Приводом для такої заяви міжнародних правозахисників стало те, що 21 квітня у Львові правоохоронці Державної служби охорони побили двох чоловіків. Службове розслідування УМВС у цій справі завершено, а слідство прокуратури триває.

Правозахисники хочуть, щоб напередодні Євро-2012 українська влада чітко дала знати, що не потерпить зловживань правами людини з боку правоохоронців, і щоб публічно зобов’язалася створити незалежний орган для розслідування скарг проти дій міліції. Оскільки, на думку керівництва Amnesty International, Україна потребує нової і міцної системи розслідування злочинів міліції. Саме інцидент в одній із львівських піцерій став тривожним сигналом для міжнародних правозахисників.

Вранці 21 квітня правоохоронці Державної служби охорони жорстоко побили двох чоловіків, які конфліктували з працівницею піцерії і побили вітрину у закладі, а також кинулись у бійку з міліціонерами. Всі події зафіксовані на трьох камерах відеоспостереження. Двоє потерпілих чоловіків перебувають у шпиталі. За словами медиків, загрози життю немає.

Проти шістьох правоохоронців Державної служби охорони порушено кримінальну справу. До кількох із правоохоронців вже обрано міру запобіжного заходу, повідомив Радіо Свобода начальник УМВС у Львівській області генерал-майор Олександр Рудяк.

«Вісім міліціонерів звільнено з органів внутрішніх справ, 5 зняті з посад і 5 – притягнені до суворої дисциплінарної відповідальності. Слідство проводить прокуратура», – зазначив Олександр Рудяк.

З органів внутрішніх справ звільнений і начальник управління Державної служби охорони у Львівській області полковник міліції Олександр Скорняков, а також рапорт на звільнення подав начальник Сихівського райвідділу міліції, куди привезли побитих чоловіків.

Прокуратура продовжує слідство

Прокуратура вивчає всі матеріали, зокрема і те, з якою метою правоохоронець забрав досить велику суму грошей в одного з потерпілих.

У заяві міжнародної правозахисної організації мовиться, що місцева прокуратура відмовляла у порушенні кримінальної справи щодо працівників міліції допоки адвокат потерпілих не дав інтерв’ю журналістам. Але цей факт заперечує очільник міліції.

Директор Amnesty International в Україні Тетяна Мазур сказала Радіо Свобода, що оприлюднені факти про інцидент у Львові міжнародній правозахисній організації надав адвокат потерпілих. Організація ще не отримала підтвердження слідства.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG