Доступність посилання

ТОП новини

Кофі Аннан: у Сирії наростає загроза повномасштабної війни


Спеціальний посланець ООН і Ліги арабських держав у Сирії Кофі Аннан заявив у суботу, що в Сирії наростає «привид повномасштабної війни».

За його словами, всі сторони конфлікту в Сирії мають докласти зусиль, щоб зупинити насильство. Але, наголосив він, найперша відповідальність лежить на сирійській владі і на президентові Башару аль-Асадові.

Виступаючи в столиці Катару Досі на засіданні Ліги арабських держав на рівні міністрів, присвяченому становищу в Сирії після масового вбивства цивільних у сирійському регіоні Хула понад тиждень тому, він додав, що трагедія в Хулі – тільки одна з багатьох, і ті, хто скоїв їх, мають бути притягнені до відповідальності.

На цьому ж засіданні генеральний секретар Ліги арабських держав Набіль ель-Арабі повідомив, що надіслав листа до Ради безпеки ООН із закликом «ужити всіх необхідних заходів, щоб захистити народ Сирії».

А лідер найбільшого сирійського опозиційного об’єднання в вигнанні, Сирійської національної ради, Бурган Галіун заявив цьому ж зібранню, що був би радий воєнному втручанню арабських держав у Сирії, яке поклало б край нападам силових структур нинішньої сирійської влади на її супротивників і на цивільне населення.

Становище в Сирії і навколо неї різко загострилося протягом останнього тижня після так званої «різанини в Хулі», що сталася минулої п’ятниці в регіоні Хула в сирійській провінції Хомс, який охоплює кілька містечок і сіл. Серед 108 загиблих було 49 дітей і 34 жінки. ООН констатувала, що частина загинула від важкої зброї, яку має тільки сирійська урядова армія, а більшість була просто страчена. Очевидці заявляють, що людей розстрілювали і різали проурядові ополчення «шабіха». Дамаск відкидає свою причетність і звинувачує в різанині неуточнені «збройні угруповання», які виступають проти сирійської влади. Рада безпеки і Рада з прав людини ООН уже засудили за цю трагедію владу Сирії.

За оцінками ООН, від початку повстання проти влади Сирії в березні минулого року і його придушення в країні загинули з обох сторін конфлікту понад 10 тисяч людей, переважною більшістю цивільних осіб. Сирійська опозиція заявляє і про понад 13 тисяч 400 загиблих, із них майже 2 тисячі 300 вже за час від 12 квітня, відколи в Сирії формально чинне припинення вогню.
XS
SM
MD
LG