Доступність посилання

ТОП новини

Колишній комуністичний агент на Радіо Свобода програв у Чехії касацію у справі про шахрайство


Посвідчення Павела Мінаржіка як працівника Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода в Мюнхені, архів
Посвідчення Павела Мінаржіка як працівника Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода в Мюнхені, архів
Верховний суд Чехії відхилив сьогодні касацію Павела Мінаржіка – колишнього агента Служби державної безпеки часів комуністичної Чехословаччини, засудженого на 4 з половиною роки ув’язнення за великі фінансові махінації.

Нинішнє рішення суду таким чином остаточно підтвердило вирок, винесений 2009 року. Тоді Мінаржіка, який після занепаду комунізму став підприємцем, засудили за страхове шахрайство, вчинене ще 1996 року, зокрема, за підробку документів про пожежу, внаслідок якої нібито внаслідок автокатастрофи в Україні згоріло майно його фірми. Мінаржік вимагав від страхової компанії покрити страхову суму в перерахунку в понад 2 мільйони доларів США, компанія врешті виплатила 350 тисяч доларів. Цю суму Мінаржік, за рішенням суду, теж має повернути.

Павел Мінаржік відомий тим, що як агент комуністичної Служби державної безпеки тодішньої Чехословаччини працював на Радіо Свобода – Радіо Вільна Європа в Мюнхені в 1969–1976 роках і планував терористичний акт на радіо, який урешті тоді так і не здійснили. 1993 року Мінаржіка засудили за це, але вирок так і не набув чинності і вже наступного року був скасований. Відтоді справа про підготовку терористичного акту в мюнхенському офісі Радіо Свобода – Радіо Вільна Європа переглядалась кілька разів, однак 2007 року її остаточно закрили.
XS
SM
MD
LG