Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом фальсифікації у 223-му окрузі


Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом фальсифікації виборчих документів у 223-му виборчому окрузі (Київ). Про це в понеділок повідомив журналістам Генпрокурор Віктор Пшонка.

«У термін за дорученням Президента було порушено кримінальну справу за фактом підробки виборчих документів, що вплинули на спотворення волевиявлення громадян, тобто мова йде про чисту фальсифікацію, мова йде про 223-й одномандатний округ, де проводилася перевірка», – сказав Пшонка.

Він зауважив, що вказані дії невідомих осіб суттєвим чином вплинули на волевиявлення громадян. За словами Генпрокурора, кримінальну справу порушено за частиною 3 статті 158 (підробка виборчих документів) Кримінального кодексу України. Як сказав Пшонка, слідчими буде розслідуватися ця справа, щоб знайти винуватця фальсифікацій.

За словами Пшонки, підставою для порушення кримінальної справи були численні конкретні звернення як кандидатів у народні депутати, так і виборців та правоохоронців.

На запитання журналістів, у чому конкретно проявилися фальсифікації, Пшонка відповів: «Дійсно, у постанові про порушення кримінальної справи по 223-му виборчому округу йде мова про бюлетені, і в тій самій постанові є інформація, що у 402 бюлетенях позначки навпроти двох кандидатів». Водночас Генпрокурор не зміг уточнити терміни завершення слідства.

Після рішення суду в окрузі № 223 відбувався перерахунок голосів на окремих дільницях. Виявилося, що частина бюлетенів, які дільничні комісії зарахували на користь Левченка, під час перерахунку голосів мають дві позначки. Зокрема, у четвер зранку з’ясувалося, що на одній з дільниць зіпсованих бюлетенів на 324 більше, ніж вказано в протоколі дільничної комісії.

За результатами підрахунку 100% протоколів в окрузі № 223 (Шевченківський район Києва) самовисуванець Віктор Пилипишин випередив кандидата від ВО «Свобода» Юрія Левченка. Згідно з даними сайта Центральної виборчої комісії, Пилипишин набрав 27,57% (27 468 голосів), Левченко отримав 27,12% (27 026 голосів). Підрахунок голосів у цьому окрузі завершився 9 листопада.
XS
SM
MD
LG