Доступність посилання

ТОП новини

У Каневі викрали чи зіпсували бюлетені з проблемних дільниць – «Батьківщина»


У Черкасах опозиція вже протестувала проти фальсифікацій, як вона стверджує, на виборах, фото 10 листопада 2012 року
У Черкасах опозиція вже протестувала проти фальсифікацій, як вона стверджує, на виборах, фото 10 листопада 2012 року
Міський архів у Каневі Черкаської області, де зберігалася виборча документація, в ніч на п’ятницю розгромили невідомі, зіпсовані коробки з бюлетенями з 16 дільниць, а коробки зі ще двох дільниць зникли взагалі, підтвердили Радіо Свобода в Черкаській обласній організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина». Ідеться про документацію саме з тих 18 дільниць, перерахунку бюлетенів із яких вимагав кандидат від Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Леонід Даценко, називаючи офіційні результати з них сфальшованими.

Як розповіла Радіо Свобода прес-секретар обласної організації «Батьківщини» Тетяна Воронцова, на всіх коробках збоку, окрім номера, який вказують при архівуванні документів, було вказано і номер дільниці. Крім цього, на коробках було маркування «К» і «П», тобто «кандидат» чи «партія».

«Оскільки нумерувала ці коробки особисто секретар окружної виборчої комісії № 197 Світлана Чонка, то місцеві припускають, що це вона зробила навмисно, щоб полегшити будь-кому процес пошуку потрібних коробок. У результаті цим скористалися зловмисники. Дві коробки зникли зовсім, а 16 вони попсували. У деяких позникала документація, у деяких її порізали та порвали. Можемо сказати, що це саме ті коробки з бюлетенями з тих дільниць, які є проблемними, тобто результати по яких були сфальшовані на сайті ЦВК», – каже Тетяна Воронцова. Вона додала, що на сайті Центральної виборчої комісії дані щодо результатів голосування на цих 18 дільницях різняться з даними, які містять протоколи з мокрими печатками.

В обласній організації ВО «Батьківщина» переконані, що «чистка доказів» у п’ятницю вночі сталася не випадково. Напередодні на позачерговій сесії Канівської міської ради депутати ухвалили звернення до Генпрокуратури з вимогою розслідувати факти фальсифікацій.

«Вочевидь, хтось хотів знищити ті докази фальшування. Адже якби правоохоронні органи хотіли об’єктивно розслідувати ці факти, вони б підняли первинну виборчу документацію з дільниць і з’ясували б, що насправді результат сфальшований», – заявила Воронцова.

Центрвиборчком визнав неможливим встановити достовірні результати голосування в п’яти одномандатних округах, серед яких і 197-й виборчий округ у Черкаській області з центром у Каневі, і рекомендувала призначити в них повторні вибори. За результатами публічного підрахунку голосів, в одномандатному виборчому окрузі № 197 кандидат від ОО «Батьківщина» Леонід Даценко переміг самовисуванця Богдана Губського більш як на 4 тисячі голосів; за даними з сайту ЦВК, перше місце здобув Губський, випередивши Даценка більш як на 3 тисячі голосів.
XS
SM
MD
LG