Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську вшанували пам’ять видатного бандуриста Василя Сидоренка


Краєзнавець Юрій Денисенко розказує маловідомі факти про видатного бандуриста і композитора Василя Сидоренка. На фоні – портрет Сидоренка. 13 січня 2013 року
Краєзнавець Юрій Денисенко розказує маловідомі факти про видатного бандуриста і композитора Василя Сидоренка. На фоні – портрет Сидоренка. 13 січня 2013 року
У Дніпропетровську в неділю вшанували пам’ять видатного українського бандуриста, композитора, педагога Василя Сидоренка (1903–1974), одного з небагатьох музикантів, які в умовах тотальної русифікації пропагували українську пісню й гру на народних інструментах у промисловому місті. Ювілейний літературно-музичний захід із нагоди 110-річчя Сидоренка за участі творчої інтелігенції міста відбувся в Меморіальному будинку-музеї академіка Дмитра Яворницького, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

За словами одного з організаторів мистецької акції краєзнавця Юрія Денисенка, батько та брат відомого бандуриста загинули від рук більшовиків, сестра була репресована радянською владою, а сам він дивом уник арешту.

«У Дніпропетровську Василь Сидоренко створював гуртки гри на народних інструментах. Завдяки подвижницькій діяльності Василя Сидоренка в місті після війни була заснована велика капела бандуристів», – каже дослідник. За його підрахунками, Сидоренко є автором близько 200 музичних творів, зокрема, пісень, які наразі сприймаються як народні.

Міні-виставка особистих речей Сидоренка. Його концертна вишиванка
Міні-виставка особистих речей Сидоренка. Його концертна вишиванка
На заході в музеї гостям представили унікальні фотографії музиканта, його нотні записи та міні-виставку особистих речей, до якої, зокрема, увійшла концертна вишиванка – одна з багатьох вишитих сорочок, які він любив носити.

Своїми спогадами поділились учні Сидоренка, його послідовники, виконавці його творів, люди, які його знали особисто.

«Це людина-легенда, такий композитор був єдиний на Дніпропетровщині. Збереглися записи його творів, які я робила, працюючи в музичному відділі на обласному радіо. Збереглось чимало пісень, зокрема, пісня на мій вірш «Проліски», – сказала дніпропетровська поетеса Дора Калинова.

«Ноти цієї пісні Василь Тарасович Сидоренко подарував мені як першій виконавиці цієї пісні. Ця пісня буде звучати, доки б’ється моє серце», – додала його учениця, перша виконавиця багатьох його творів Любов Каширіна.

На вечорі пам’яті Василя Сидоренка
На вечорі пам’яті Василя Сидоренка
У пам’ять про видатного бандуриста звучали також музичні твори у виконанні учасників Підгороднянського кобзарського центру, фольклорного колективу «Червона калина», аматорських колективів регіону. У концерті також узяла участь бандуристка Леся Коваль, донька всесвітньовідомого бандуриста й майстра виготовлення бандур Олекси Коваля.

У будинку-музеї Дмитра Яворницького у Дніпропетровську
У будинку-музеї Дмитра Яворницького у Дніпропетровську
За словами учасників зібрання, проведення заходу в Меморіальному будинку-музеї академіка Дмитра Яворницького стало не випадковим: відомого історика називають «кобзарським батьком» за його активне збирання фольклору та підтримку виконавців. Яворницький у своїй садибі завжди гостинно приймав кобзарів та бандуристів.
XS
SM
MD
LG