Доступність посилання

ТОП новини

Fitch тим часом не змінило рейтингу «Нафтогазу» через дії «Газпрому»


Рейтингове агентство Fitch Ratings повідомило в понеділок, що рішення російського газового монополіста «Газпром» накласти стягнення на «Нафтогаз України» на суму в 7 мільярдів доларів наразі не вплинуло на рейтинг «Нафтогазу» від цього агентства.

Якщо ж «Нафтогаз» погодиться сплатити це стягнення, накладене за те, що компанія не викупила минулого року мінімального законтрактованого обсягу газу, або якщо зростуть шанси несприятливого для «Нафтогазу» арбітражного рішення, Fitch Ratings може знизити рейтинг української компанії, мовиться в повідомленні.

Як вважає агентство, на теперішній час «Нафтогаз» навряд чи сплатить усю суму в 7 мільярдів доларів, якщо про це не буде міжнародного арбітражного рішення, а арбітражний розгляд протривав би довго.

Крім того, кажуть в агентстві, і «Газпром» може ще відкликати свій рахунок в обмін на тіснішу політичну і економічну співпрацю між Росією і Україною, зокрема, щодо вступу останньої до Митного союзу. Із цього огляду позицію Росії посилюють і передбачений газовими угодами 2009 року принцип «бери або плати» про необхідність оплатити певний мінімальний обсяг газу незалежно від того, чи був він вибраний, і пуск російського газогону «Північний потік», який зменшує обсяг транзитованого через Україну до Європи російського газу, і пропозиція знизити Україні ціну на газ у разі її вступу до Митного союзу, мовиться у прес-релізі Fitch Ratings.

Днями «Газпром» виставив «Нафтогазові України» рахунок на 7 мільярдів доларів, за версією російської компанії, за невикуплений українською стороною, але законтрактований газ за принципом «бери або плати». «Нафтогаз» визнав наявність цього рахунку, але заперечив звинувачення й заявив, що виконав усі свої фінансові зобов’язання перед російським монополістом.
XS
SM
MD
LG