Доступність посилання

ТОП новини

Мiндоходiв готує законопроект про обов’язкове декларування доходiв


Олександр Клименко
Олександр Клименко
Мiнiстерство доходiв i зборiв України спiльно з фахiвцями найкращих консалтингових компанiй розробляє законопроект про обов’язкове загальне декларування доходiв громадян.

«Ми розробляємо з найкращими фахiвцями всього свiту, я маю на увазi, Англiї, Чехiї, Польщi, Канади й Австралiї – це свiтовi експерти, якi сьогоднi нам надають консалтинг у цьому питаннi, ми розробляємо законопроект про обов’язкове загальне декларування доходiв», – сказав глава вiдомства Олександр Клименко в ефiрi Першого Нацiонального телеканалу в недiлю.

За його словами, ухвалення цього законопроекту сприятиме пiдвищенню податкової культури громадян.

«Ми наразi працюємо над тим, щоб заповнити декларацiю, якщо це буде обов’язкове загальне декларування, щоб будь-хто, хто заповнюватиме декларацiю, не вiдчував незручностей. Щоб вiн мiг робити це дистанцiйно i щоб усю наявну iнформацiю про себе стосовно доходiв вiн мiг побачити з наших баз даних i заповнити декларацiю максимально швидко», – пояснив мiнiстр.

Говорячи про необхiднiсть декларування доходiв рiзними категорiями громадян, Клименко пояснив, що в законопроектi планується передбачити, що пiдлягатимуть загальному декларуванню лише громадяни, якi мають кiлька джерел доходiв.

Клименко уточнив, що здiйснити декларування можна буде за допомогою електронного кабiнету платника податкiв, «де вiн дистанцiйно зможе зi свого комп’ютера зайти, отримати необхiдну iнформацiю, яка сьогоднi є в базах даних Мiнiстерства доходiв i зборiв, щодо рухомого й нерухомого майна й iнших видiв доходiв, яку стосовно нього в наших базах уже зібрано».

За словами мiнiстра, платник податкiв зможе пiдписати таку декларацiю за допомогою iндивiдуального цифрового пiдпису.

Раніше Клименко заявляв, що практику загального декларування доходів можуть запровадити в 2014 році, коли профільні служби досконально вивчать світовий досвід у цій сфері. Міністр також обіцяв, що запровадження цієї практики обговорюватимуть із залученням експертів і громадськості.
XS
SM
MD
LG