Доступність посилання

ТОП новини

ЄС розширює підстави для санкцій щодо захисту України


Рада Європейського союзу розширила сьогодні юридичні підстави для обмежувальних акцій ЄС у зв’язку з ситуацією в Україні відповідно до ухваленого позавчора рішення Європейської ради.

Це дає змогу заморожувати активи фізичних чи юридичних осіб, які матеріально чи фінансово підтримують дії на порушення територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України, мовиться в повідомленні.

Як вирішили керівники країн Євросоюзу, Рада ЄС має затвердити перший список таких фізичних і юридичних осіб, зокрема, з Росії, до кінця цього місяця, нагадала прес-служба.

Сам текст нинішнього рішення з викладом нових, розширених підстав для санкцій оприлюднять завтра.

У ЄС нагадали, що нині санкції – замороження активів у Євросоюзі і заборона на в’їзд – запроваджені щодо 72 осіб, причетних до дій на порушення територіальної цілісності України. Також замороження коштів стосується двох підприємств із Криму, що їх конфіскували російські органи після незаконної анексії українського півострова.

Позавчора Європейська рада на своєму засіданні (саміті ЄС) доручила Раді Євросоюзу підготувати до кінця липня перший список компаній та осіб, зокрема й російських, щодо яких будуть запроваджені санкції на розширених підставах. Також мають бути підготовані пропозиції щодо обмеження інвестицій у Крим та Севастополь. А міжнародні фінансові інституції закликали утриматися від фінансування будь-яких проектів, які б відкрито чи приховано визнали незаконний статус окупованих Росією Криму та Севастополя.

Того ж дня Сполучені Штати Америки теж оголосили про запровадження нових санкцій проти низки фізичних і юридичних осіб через їхню причетність до дестабілізації в Україні. Санкції охопили, зокрема, кілька важливих для Кремля державних банків і великих нафтових компаній.

XS
SM
MD
LG