Доступність посилання

ТОП новини

Потрібно скорочувати видатки бюджету, зокрема і за рахунок соцвиплат – Пинзеник


Віктор Пинзеник
Віктор Пинзеник

Уряду необхідно скоротити видатки бюджету. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив народний депутат від «Блоку Петра Порошенка», колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник.

Через дефіцит бюджету і запозичення борг країни постійно зростає, каже Пинзеник.

За його даними, у 2008 року на сплату відсотків по боргам Україні потрібно було 4 мільярди гривень, торік заплатили 48 мільярдів, а вже цього року – 75 мільярдів гривень.

На думку економіста, кредит МВФ не допоможе, якщо уряд й надалі буде незданий фінансувати видатки бюджету.

«Минулого року видатки – більше ніж 210 мільярдів гривень. Звідки їх профінансувати? Нам ніхто не позичає грошей. Головним позичальником грошей був НБУ. Він надав 171 мільярд гривень. Цього року вже встиг видати за січень 10 мільярдів гривень. Про які реформи можна говорити, якщо ви не вирішите цю фундаментальну проблему. Це не гроші, це не ресурс, це придумані папірці», – сказав Пинзеник.

Скорочувати видатки, вважає він, потрібно в тому числі й за рахунок соціальних виплат, адже в Україні їх часто отримають далеко небідні люди.

Раніше місія Міжнародного валютного фонду досягла угоди з владою України про чотирирічну програму фінансування обсягом близько 17,5 мільярда доларів, повідомила директор-розпорядник фонду Крістін Лагард. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк зазначив, що метою програми буде відновлення економічного зростання країни.

XS
SM
MD
LG