Доступність посилання

ТОП новини

Президент Словаччини не їде до Москви на День перемоги через Україну


Президент Словаччини Андрей Кіска заявив, що не поїде до Росії відзначати 70-річчя закінчення Другої світової війни.

«Я вирішив, що річницю кінця Другої світової війни проведу вдома, у Словаччині, і не поїду до Москви», – мовиться в повідомленні канцелярії президента Словаччини.

«З огляду на події в Україні і Криму я не можу брати участь у прославлянні сили армії на військовому параді, а хочу згадати тих, хто цього заслуговує найбільше – вояків Другої світової війни», – заявив Андрей Кіска.

Президент Словаччини закликав запалити свічки на могилах, в яких «поховані вояки Радянської армії – росіяни, українці, вояки інших народів, також вояки чехословацької армії, румуни, французи та інші».

Андрей Кіска також звернувся до своїх земляків, особливо молоді у Словаччині, щоб день Перемоги – 8 травня – став справді днем людської гідності і шани, щоб не залишилось забутим ані одне поховання, жодна могила. Адже «загиблі вояки мали батьків, дружин і чоловіків, дітей, які на них чекали, але ті до них не повернулись», зазначив президент Словаччини.

Досі запрошення відзначити День перемоги – 9 травня – в Москві прийняли тільки два президенти країн-членів Європейського союзу – Чехії Мілош Земан і Кіпру Нікос Анастасіадіс. Словаччину в Москві представлятиме прем’єр країни Роберт Фіцо.

Керівники Великої Британії, Польщі, Естонії, Литви, Латвії, Франції, Німеччини, США до Москви того дня не приїдуть. Досі офіційно не підтвердив свою участь президент Болгарії.

Як заявляв міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, до Москви на відзначення 70-ліття Перемоги у Другій світовій війні були надіслані запрошення 68 лідерам країн світу. Запрошення прийняли 32 лідери, серед них переважають президенти і прем’єри країн Азії і післярадянського простору. Зокрема, запрошення прийняв керівник Північної Кореї Кім Джон Ин, для якого це буде перший закордонний візит на посаді найвищого керівника країни.

XS
SM
MD
LG