Доступність посилання

ТОП новини
Бійці АТО і ветерани Другої світової святкують у Києві разом
Бійці АТО і ветерани Другої світової святкують у Києві разом

9 травня: День перемоги кожен вшанував по-своєму

Президент Петро Порошенко наголосив: Україна більше ніколи не святкуватиме День перемоги за сценарієм Росії

Росія провела військові паради в себе і на окупованих частинах України. Решта України святкує День перемоги без бундючності. 9 травня – також свято ще в кількох післярадянських країнах. Президент Петро Порошенко наголосив: Україна більше ніколи не святкуватиме День перемоги за сценарієм Росії.

Ось подивіться про свято Перемоги в окупованому Криму.

Що приховують нові окупанти за культом Перемоги? Хто заробляє на цьому? Як нові окупанти використовують міфи для посилення політичних репресій проти українських громадян у Криму?

Гості у студії проекту «Крим.Реалії» – кримські історики: координатор ГО «Таврійська гуманітарна платформа» Андрій Іванець та заступник начальника відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Громенко.

Свято Перемоги в окупації
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:26:21 0:00

До речі, зверніть увагу: луганські сепаратисти вивели бойову техніку на свій «парад» зі старими радянськими-російськими червоними зірками

А от донецькі, не криючись, вивели техніку з сучасним знаком Збройних сил Росії — такою собі модифікованою зіркою (це ще одне фото з сьогоднішнього Донецька):

Із цією ж оновленою зіркою Збройні сили Росії виїжджали на паради і в інших місцях. Ось тут фото з окупованого кримського Сімферополя:

А тут — із Керчі:

А тепер іще по черзі, щоб краще видно було:

Ось іще Донецьк сьогодні, тут ціла фотогалерея:

Іще трохи ексклюзиву з окупації: діти Донецька, 9 травня

Зараз іще більше буде фото з сьогоднішнього Донецька.

У соцмережах кепкують із ватажка донецьких сепаратистів Олександра Захарченка, який, начепивши собі невідомих «нагород», був, як багатьом здалося, на «параді» в Донецьку п’яним:

Цю підбірку навколосвяткових фото з Росії залишимо без коментарів:

Нагадаємо, що сьогодні в Одесі близько 300 людей із «георгіївськими стрічками» й червоними прапорами зібралися на акцію російсько-радянського спрямування, без жодного українського прапора.

Народний депутат, координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук дорікає владі Одеси, що одеські правоохоронці сьогодні просто заплющували очі на «витівки» проросійських сил у вигляді «георгіївських стрічок» тощо. Ці «витівки» далеко не такі невинні, як видається, бо дають проросійським силам відчуття безкарності і здатності впливати на ситуацію. До чого це може призвести, ясно без коментарів, наголошує Тимчук, згадуючи про сьогоднішні повідомлення про те, що «на під’їздах до Одеси затримали групу бойовиків із угруповання «ЛНР», які мали намір влаштувати 9 травня провокації під виглядом українських патріотів».

У Херсоні комуністи влаштували на честь свята власну ходу вулицями міста — всупереч рішенню органів влади не проводити загальноміської ходи, що була запланована раніше.

Обласна і міська влада скасували загальноміську ходу на прохання правоохоронців, які боялися, що під час заходу можуть бути влаштовані провокації та теракти. Тож під час маршу комуністів херсонські євромайданівці разом із міліцією стежили за тим, щоб провокацій не сталося.

Ексклюзив із окупованого Донецька: перед парадом сепаратистів на радість довколишнім зустрічаються ватажки двох незаконних формувань, відомі на прізвиська «Гіві» та «Моторола». А чим вони, власне, відомі в Донецьку? Ось що відповіли нинішні донеччани:

Бойовики «Гіві» і «Моторола» зустрілися на параді у Донецьку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

У Києві бійці антитерористичної операції і ветерани Другої світової вшановують річницю разом:

А в Москві скандально відомий діяч Володимир Жириновський вітає учасників війни картинкою себе, коханого:

У Росії на Далекому сході — у Владивостоку, Хабаровську тощо — день уже закінчується, і там уже дають святкові салюти:

У соцмережах гірко жартують:

Тим часом у Києві склали присягу новобранці українського війська:

Народний депутат Єгор Фірсов, ударівець із Донецька, пригадує, як у його рідному місті відзначали 9 травня й раніше: «радянський дух був завжди, і святкували 9 травня не для пам’яті за загиблими, а для ностальгії за СРСР».

А поки Україна разом зі ще кількома післярадянськими державами святкує сьогодні День перемоги — наступного дня після справжнього Дня перемоги, — у Європі, де річницю перемоги вшанували вчора, сьогодні — День Європи.

Ми вже писали про цей флешмоб у Києві, а ось вигляд згори:

Напис склали з картонних коробок, які потім передадуть волонтерам для доставки речей на передову.

А ось відеорепортаж Радіо Свобода зі святкувань у Харкові. Один із ветеранів Другої світової каже: зараз переможені живуть краще, ніж переможці…

Зараз переможені живуть краще, ніж переможці – ветеран Другої світової війни
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG